2013. december 12., csütörtök

BLUES ÚJRATÖLTVE

Hogyan lehet a tradicionális bluest új élettel megtölteni?
A Vöri & The Rockets egyéni ízlésével és stílusával, kiváló zenészeivel egy olyan különleges világot teremt, amelyben újfajta értelmezést kap a hagyományos zene.



15 éve muzsikálnak együtt, ami inkább örömzenélés volt eddig, mint karrierépítés. Ez idő alatt - köszönhetően a zene iránti elhivatottságuknak - képesek voltak többször megújulni. Fennállásuk alatt felléptek szerte az országban, népszerűek voltak a fesztiválokon, a Sziget Fesztivál gyakori szereplői voltak, közreműködtek a Csík zenekar 2001-es A Kor Falára című korongjuk címadó dalán.

Repertoárjuk eleinte blues és boogie-woogie örökzöldekből állt, amelyeket a banda saját olvasatában adott elő. Mindegy volt, hogy régi vagy új nótákhoz nyúltak, teljesen újszerűvé varázsolták a dalokat. Később magyar slágereket dolgoztak át, és egyre több saját szerzeményük látott napvilágot, amelyek mindegyikét áthatja a zenekar egyedisége. A hangszerelés, a különleges hangzások, a stílusjegyek elegye, a virtuóz gitár, a markáns énekhang mind-mind hozzájárulnak a zenekar sajátos stílusához, amely tehetséges zenészek tolmácsolásában egyet jelent a minőséggel.

2013-ban az együttes elkészítette első albumát.

„Lemezünk zenei anyagának összeállításakor az volt a fő szempont, hogy túlnyomó részt saját, magyar nyelvű dalokon keresztül bemutassuk a blues jelentősebb korszakait, stílusjegyeit, és képet adjunk a zenekar több mint egy évtizedes múltjáról.”- nyilatkozta Vöri, a zenekar frontembere.
A Változnék című albumon éppen ezért többféle stílus megtalálható, ami még színesebbé, változatosabbá teszi a hanganyagot: egyszál gitáros ragtime blues (Rusty Rag), slow swing alapokon nyugvó jazz-es blues (Idegen vagyok), country blues (It Hurts Me Too), boogie-woogie (Levelet kaptam), saját instrumentális gitárdallam west coast elemekkel (Rusty Boogie), lassú twist lüktetésű new orleansi blues ( Egy asszony lelke), a zydeco, a rockabilly-country- és a blues sajátos elegye (Nem tűnhetsz el), blues acidjazz, funk beütéssel (Változnék).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése