2014. szeptember 26., péntek

Illényi Katica a Szentföldön turnézott!

A koncertek szeretetteljes fogadtatása és kiemelkedő sikere a Szentföldön kézzelfoghatóan megmutatta, hogy a politikától és hovatartozástól független művészet képes hidat képezni népek, nemzetek és tradíciók között, és elmélyíti az országok közötti kulturális kapcsolatokat.

Illényi Katica szeptemberben hét koncertet adott Izraelben az izraeli Swing de Gitanes együttes meghívására. A turné állomásai: Haifa, Jeruzsálem, Modi’in, Herzliya/Zappa Club voltak, valamint három koncertnek a Tel-Aviv Múzeum adott otthont. A Liszt-díjas hegedűművész és a Swing de Gitanes megismerkedése Oren Sagi-nak, az együttes nagybőgősének köszönhető, aki látta Katica videoklipjeit a You Tube-on, és rögtön meg is hívta őt egy közös turnéra. A tervből hamarosan valóság lett. A művészek személyesen a megérkezést követő napon találkoztak először és próbáltak az előadásokra. Yaakov Hoter, Alon Sagi, Oren Sagi és Katica mindaddig az interneten tartották a kapcsolatot és állították össze a repertoárt. Az első próba meghatározó volt a művészek számára, mind emberi, mind művészi szempontból. A “közös nyelv”, azaz a muzsika és közös zenélés öröme az első percektől tapinthatóan érezhető volt a levegőben, mely aztán a koncerttermekben estéről-estére eufóriába torkollott.

Az előadásokat mindenütt teltház fogadta, óriási sikert arattak a Django Reinhard / Stéphane Grappelli stílusában előadott jazz számok, a magyar darabok és a közép-európai cigányzene dallamai. A koncert csúcspontja a “Rózsaszínű élet” (La vi en rose) c. Edith Piaf francia sanzon és a “Beimirbist Du schön” című dal sztepptánc betétje volt. A harmadik tel-avivi előadás a gyermekeknek szólt, melyre ellátogatott hazánk kulturális attaséja, Dr. Novák Attila úr is családjával. A koncert műsora kiegészült két híres színész játékával, Dana Dvorin-nal és Or Mashiah–val, akik a dalok közé szőtt történettel tették a gyermekek számára is izgalmassá az előadást. Így nemcsak a felnőtteket, hanem a legfiatalabb generációt is elvarázsolta Illényi Katica és a Swing de Gitanes játéka.

A művésznőt szívélyesen fogadta Magyarország Izraelbe akkreditált nagykövete, Dr. Nagy Andor úr is. Egy rövid városnézés után a nagykövet úr és családja körében eltöltött vacsora jóleső biztonságérzést adott távol Magyarországtól.

Illényi Katica hamarosan Lengyelországban, majd Törökországban szerepel, az évet pedig egy országos Adventi Koncert Turnéval koronázza meg, melynek végállomása a Budapest Kongresszusi Központban lesz december 22-én.

www.illenyikatica.hu
www.swingdegitans.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése