2015. február 18., szerda

Arena koncert: új lemezzel érkezik a 20 éves progrock zenekar

Fennállásának 20. évét ünnepelve érkezik Budapestre április 6-án Európa egyik vezető progresszív rockzenekara, az Arena. A Clive Nolan által vezetett brit együttes az emlékezetes turnéprogram mellett még egy apropót szolgáltat az A38 Hajón megtartásra kerülő koncerthez: ez lesz ugyanis az első alkalom, amikor élőben is hallhatjuk a hamarosan megjelenő, The Unquiet Sky című új stúdióalbum dalait.

Az Arena története a Songs From the Lions Cage című album kiadásával kezdődött 1995-ben. A tagság azonban koránt sem csak ekkor vált ismertté, hiszen a zenekar a Pendragon, az It Bites és a Marillion egykori tagjaiból alakult. A vezető szerepet betöltő Clive Nolan billentyűs és zeneszerző mind a mai napig játszik a Pendragon és a Shadowland zenekarokban, de zeneszerzőként is aktív: Alchemy című legutóbbi musicaljét 2014 augusztusában mutatták be a londoni West Enden található Jermyn Street Theatre-ben. Nem ez az első színházi munkája, hiszen éppen idén ünnepli 10 éves jubileumát a Clive Nolan műveit előadó Caamora Színházi Társaság: a The Fire and Quest című rendezvénysorozaton többek között a korábban született She című rockopera és az Alchemy is előadásra kerül.

Clive azt is elárulta egy interjúban, hogy az új lemez részben koncept albumként készül, ugyanis lazán kötődik majd a híres angol író, M. R. James Casting The Runes című szellemtörténetéhez, valamint az abból készült 1957-es brit horrorfilmhez, melynek Night of the Demon volt a címe. Az Unquiet Sky ennek megfelelően egy sötét hangulatú album, mely számos erőteljes, drámai hangvételű, komor témát vonultat fel. A lemez beharangozóját itt láthatjuk: https://vimeo.com/97716820

Az elmúlt két évtizedben az Arena nemcsak a kontinentális Európában, hanem Észak- Közép- és Dél-Amerikában, valamint Skandináviában is sokszor feltűnt, és rendre sikeresen szerepelt többek között a németországi slágerlistákon is. A márciusban megjelenő nyolcadik albumhoz kapcsolódó turné egyben fennállásuk 20. évfordulóját is ünnepli, így egy igazán emlékezetes turnéval készülnek, és szeretnének minél több helyre eljutni: a jelenlegi tervek szerint egy 32 állomásos, 13 országot érintő körutat vezényelnek le a tavasz folyamán. A budapesti koncertre április 6-án kerül sor, méghozzá a 10 évvel ezelőtti fellépésük helyszínén, az A38 Hajón.

A Livesounds bemutatja: Arena 20th Anniversary Tour
2015. április 6., hétfő 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Arena koncert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése