2011. augusztus 13., szombat

Világsiker a TV2 képernyőjén: A katedrális


Intrika és árulás, elhivatottság és hatalomvágy, erőszak és szépség a TV2 új történelmi sorozatában, A katedrálisban. Ken Follett azonos című regényének tévés adaptációja szeptember 1-től négy héten át, csütörtök esténként szögezi majd képernyő elé a nézőket olyan világhírű színészek közreműködésével, mint Donald Sutherland, Ian McShane és Rufus Sewell.


A XII. századi történet a háború függönyén keresztül ábrázolja az egyházi viszályokat és hatalmi harcokat, melyek embereket és dinasztiákat tesznek tönkre. A történet egy középkori kereskedőváros, Kingsbridge katedrálisának 50 évig tartó építéséről szól.

Az 1989-es első kiadás óta a könyv több mint 18 millió példányban kelt el világszerte és közel 30 nyelvre fordították le, köztük magyarra is. A díjnyertes regény rajongói majdnem 20 évet vártak a filmes adaptációra. 2009-ben a Tandem Communications, a Muse Entertainment és a Scott Free Films elkészítette a 40 millió dollár költségvetésű, 8 órás minisorozatot, melynek Kingsbridge-ben játszódó jeleneteit Magyarországon forgatták.

Ken Follett mindig is úgy érezte, hogy nehéz lenne ezt a majdnem 1000 oldalt egy 2 órás mozifilm keretein belül elmesélni. „Egyszerűen nem éreztem úgy, hogy A katedrálisból mozifilm lehet, így nem is gondolkodtam rajta hosszú ideig. Ekkor jelent meg Ridley Scott és ezt mondta: ’Teljesen igazad van, ezt nem lehet 6 óránál rövidebb idő alatt elmesélni, de valószínűleg 8 óra is lesz belőle.’ Mire én: ’Te vagy az én emberem!’” – mesélte a szerző.

Nem volt könnyű feladat megteremteni A katedrális képi világát. A kingsbridge-i jelenetek nagy részét 2009-ben Fóton forgatták, ahol a meglévő építményeket újították fel, igazították hozzá, vagy renoválták a produkció igényeinek megfelelően. A gótikus katedrálisbelső, a winchester-i kastély trónterme, Fülöp perjel szobája, Shiring kastélya, a püspök palotája és az érsekség fogadóterme mind gondos munka eredményeként született meg az Astra Stúdióban, Mogyoródon. A díszletvárost szó szerint a semmiből építették fel Ócsán, nagyjából három focipálya méretű területen. Amikor Ken Follett meglátogatta a forgatást, nem hitt a szemének. „Megépítettétek Kinsgbridge-t itt, Budapest mellett!”

A magyar nézőknek sem kell tovább várni, A katedrális szeptember 1-jén, 8-án, 15-én és 22-én este a TV2 képernyőjén!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése