2013. május 25., szombat

Margitszigeti gyereknapra Hív a Duna!

Játékos gyereknapi eseménnyel folytatódik a Danube Flow-Hív a Duna! ingyenes programsorozat május 26-án, vasárnap 10 és 16 óra között a Margitszigeten. A családokat szórakoztató tudományos-ismeretterjesztő kvíz, vízipisztolyos mini-árvíz, látványos hidrológiai kísérletek, makettezés és színház várja a Holdudvarban és környékén. 

Idén újra jelentkezik a Danube Flow – Hív a Duna! programsorozat ingyenes gyermeknapi rendezvénye a Margitszigeten, a Mindspace civil fiataljainak szervezésében, a Coca-Cola Magyarország támogatásával. Május 26-án, vasárnap 10 és 16 óra között folyamatosan lehet bekapcsolódni a három állomásból álló, szórakoztató tudományos-ismeretterjesztő kvízjátékba. A családok a startnál, a Holdudvarban szerezhetik be a Duna páratlan természeti és társadalmi adottságaival kapcsolatos feladatlapot, amelyhez már ott segítséget kapnak. A második helyszínen az MTA Duna-kutató Intézetének munkatársai mutatnak be látványos hidrológiai kísérleteket, valamint rövid előadásokat tartanak a látható és láthatatlan dunai élőlényekről. A rákokat, halakat, mikrobákat bárki megnézheti mikroszkóppal, egy terepasztalon pedig bemutatják a folyódinamikát is. A kvízjáték harmadik állomásán a Meríts a Dunából! elnevezésű program jelentkezik, amely tavaly már óriási sikert aratott. A KultúrAktív Egyesülettel létrehozott Tér-kép-mozaik nevű játék lényege, hogy a Duna budapesti szakaszának térképén a gyerekeknek kell elhelyezniük a Parlament, a Szabadság-szobor, a hidak és egyéb ismert építmények kartonból kivágott másolatait. Ugyanitt a kicsik vízipisztolyok segítségével mini-árvizzel önthetnek el egy Lego-várost, és újdonságként játékhalakat foghatnak ki egy medencéből. A feladatok teljesítéséért és a helyes megoldásokért összesen kilenc pecsétet lehet összegyűjteni. A kvíz végén a játékosok Dunakavicsot kapnak, a nap végén pedig egy dunai hajóutazást is kisorsolnak a résztvevő családok között.

A Holdudvarban 10 és 16 óra között öko-kézműves foglalkozásokat is tartanak. Kicsik és nagyok újrahasznosított anyagokból és szelektív hulladékból, például kidobásra ítélt papírdobozokból és műanyag palackokból készíthetnek épületeket, vághatnak, ragaszthatnak, rajzolhatnak, színezhetnek. Emellett Jaskó Bálint, a KOMA Társulat művésze 11 és 14 órától mutatja be egyszemélyes interaktív gyerekszínházi előadását a Dunáról és a vízcseppekről.

A Danube Flow - Hív a Duna! vállalati-civil együttműködésben megvalósuló projekt célja a Duna értékeinek népszerűsítése és védelme. A programsorozatot 2012-ben hívta életre a Mindspace Nonprofit Kft. civilekből álló csapata a Coca-Cola Magyarország támogatásával, amely több dunai természetvédelmi és környezeti nevelési célú projektet is finanszíroz. A programban tavasztól őszig kulturális, sport, ismeretterjesztő és családi események szerepelnek. Az ingyenes Duna-parti rendezvényeken tavaly több ezren vettek részt.

A margitszigeti gyereknap meghívója: https://www.facebook.com/events/515976815127929/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése