2013. május 3., péntek

Csukás István és Radics Gigi a 20. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon

Idén ismét az NMHH a DUE Sajtófesztivál fő támogatója, a rendezvényen Csukás István és Rácz Zsuzsa író, Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, D. Tóth Kriszta és Till Attila műsorvezetők, valamint Radics Gigi énekesnő is részt vesz május 10-én, pénteken a Millenáris D csarnokában. A DUE Médiahálózat - a diákújságíró egyesület eseményén 9 és 18 óra között interaktív programok, sztárok és filmek várják a vendégeket.

Május 10-én, pénteken huszadik alkalommal rendezi meg a diákújságírók és diákrádiósok legnagyobb éves találkozóját a DUE Médiahálózat. A fesztivál fő támogatója idén is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A nagyközönség számára is nyitott, jubileumi Országos Ifjúsági Sajtófesztivál idén minden eddiginél nagyobb területre, a Millenáris D csarnokába költözik. A látogatók a különböző helyszíneken testközelből, interaktív módon ismerhetik meg a média és a hírközlés izgalmas világát. A legújabb okostelefonok és táblagépek mellett greenbox-technika segítségével bárki kipróbálhatja például, hogy milyen lehet profi híradósnak vagy tévés meteorológusnak lenni. A rendezvény látogatói közönségtalálkozókon beszélgethetnek D. Tóth Kriszta, Till Attila, Vujity Tvrtko és Azurák Csaba televíziós és Buda Márton rádiós műsorvezetőkkel, Nagy Anna, Győrfi Pál és Hanga Zoltán szóvivőkkel, Weisz Fanni hallássérült modellel és Felméri Péter humoristával is. A Richter standján Rácz Zsuzsa író-újságírónővel azt az izgalmas kérdést vitathatják meg, hogy a fiatal lányoknak van-e helyük az újságíró szakmában, míg az OTP standján Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója mutatja be mentoráltját, Lantai-Csont Gergelyt az 50 tehetséges magyar fiatal programban.

A nagyszínpadon egész nap jutalmazzák a legtehetségesebb diákokat. Átadják a DUE Tehetségkutató Diákmédia Pályázatának díjait, okostelefonokat, iPad-eket, tableteket, valamint a DUE és a Telenor által alapított „Etikus újságíró” díjat is. Szintén itt lesz a DUE Országos Iskolarádió Hálózat jutalomsorsolása, amivel a középiskolás szerkesztőségeket támogatja a DUE Médiahálózat. Ugyancsak a nagyszínpadon lesz az OTP Életrevaló kvíz, illetve az NMHH és a DUE közös videópályázata, a Forgass és ossz! eredményhirdetése. A díjátadók közben egész nap tánc- és zenei produkciók váltják egymást, koncertet ad például Radics Gigi, valamint Pál Dénes és Agárdi Szilvia is, akik közönségtalálkozón is részt vesznek.

A programban hangsúlyos szerephez jutnak a filmek is. A moziteremben az NMHH Médiatanácsa által támogatott alkotók kisfilmjeit vetítik a filmesek részvételével. Köztük lesz Süsü, Mirr-Murr és Pom-Pom „apukája”, vagyis Csukás István író, aki a Magyar Média Mecenatúra program legújabb ifjúsági filmjének forgatókönyvét írta. A 20. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon lesz Rófusz Ferenc legújabb, A toppik című animációs filmjének tesztvetítése, amelyen a nézők ötleteket adhatnak az Oscar-díjas rendezőnek ahhoz, hogy a fiatalok ízlésének megfelelően alakíthassa tovább a különleges lényekről szóló rajzfilmjét.

A Millenáris D csarnokának konferenciaterme ad otthont a 20. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál szakmai programjainak. A témák érintik a tankönyvek szövegezését, illetve a néphagyomány és a média kapcsolatát is. Bemutatják az OTP Fáy András Alapítványának Oktató Központját is, amely a legmodernebb audiovizuális technikával segíti a fiatalok tudatos pénzügyi gondolkodásmódjának fejlesztését. A Visegrádi workshopon Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára tart nyitóelőadást. A résztvevők megismerhetik a Visegrádi Négyek kulturális intézeteit, történelmi és kulturális hagyományait. A HelyiTipp című, a vidéki élet hagyományait felelevenítő programban előadást tart Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója, valamint Balázs Géza néprajzkutató, a DUE alelnöke is. A nap folyamán a HelyiTipp című pályázati felhívásra érkezett munkák legjobbjait is bemutatják.

Részletek: http://www.due.hu/esemeny/133/20-orszagos-ifjusagi-sajtofesztival


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése