2013. június 13., csütörtök

Beck Zoli és telepátia a Magashegyi Underground új lemezén

Fotó: Zsólyomi Norbert
Tegnapután címmel megjelent a Magashegyi Underground legújabb nagylemeze. A zenekar kísérletező kedve az új dalok hangvételében és szövegvilágában is tetten érhető, a vendégművészek között pedig Závada Péter és Beck Zoltán is feltűnik. A 30Y frontemberével a napokban akusztikus videót is forgattak az Árnyékok című dalhoz. 

Hosszas előkészítés után végre boltokba került a Magashegyi Underground régóta várt új nagylemeze, a Tegnapután. A zenekar az elmúlt másfél évben négy nagyszabású szimfonikus koncertet adott, amelyek sok időt és energiát igényeltek, de közben folyamatosan születtek az új dalok. Néhány hónappal ezelőtt országszerte elkezdték játszani a rádiók a Rázz fel és az Álmatlanság című szerzeményeket, és a koncerteken is bemutatott a zenekar egy-két új dalt.

A napokban megjelent Tegnapután című album még a Magashegyi Underground korábbi lemezeihez képest is változatosabb zeneileg, ugyanakkor a végeredmény egységes és letisztult lett. A dalok hangszerelésében némileg erősödött az urbánus, elektronikus vonal, de hatással volt rá az indie-folk is. A zenekarral évek óta együtt dolgozó szövegíró, Tariska Szabolcs a szokásosnál is személyesebb, erőteljesebb hangvételt ütött meg, amikor dalba öntötte egy kapcsolat történetét. Egy dalszöveget pedig Hujber Szabolcs szerzett.

A Tegnapután című lemez két új dalában Závada Péter (Újonc), az egyik legtehetségesebb fiatal kortárs költő, az Akkezdet Phiai tagja mutatkozik be szövegíróként. Szinopszis című verséhez a Magashegyi Underground írt zenét, míg egy másik szerzemény esetében a zenekar által komponált alapokra ő írt rapszöveget. Az album Árnyékok című dalában pedig Beck Zoltán, a 30Y frontembere közreműködik.

- Különleges hangulata van ennek a szerzeménynek. Egy olyan találkozás érzetét kelti, ami csak lélekben, gondolatban valósul meg, de a két ember valójában távol van egymástól. Van benne empátia és talán egy kis telepátia is. A dalszerzés időszakában a refrénhez érve arra jutottuk, hogy nagyon jól illene oda egy férfihang, és Beck Zoli jutott eszünkbe. Elküldtük neki a dalt, és ő Pécsen írt szöveget a refrénhez, sőt ott is énekelte fel a saját részét. Tulajdonképpen ugyanaz történt a valóságban, mint amit az Árnyékok próbál kifejezni: a távolból is tökéletes harmónia alakult ki Zoli és a Magashegyi Underground között. A napokban Pécsre utaztunk, ahol létrejött a személyes találkozás is. Akusztikus változatban játszottuk el a közös számunkat Beck Zolival, a közös produkcióból pedig klip is készült.
– árulta el Bocskor Bíborka énekesnő. 

A Magashegyi Underground a következő hetekben Zalaegerszegen, a Fishing on Orfű Fesztiválon, Budaörsön, a zánkai EFOTT-on, a tokaji Hegyalja, a soproni VOLT és a várpalotai Alfa Fesztiválon lép fel. A szimfonikus koncertek hangulatát pedig a Tegnapután című új lemez DVD-mellékletével idézik fel, amelyen a februári MűPa-koncert felvétele található.

Magashegyi Underground és Beck Zoli: Árnyékok
http://www.youtube.com/watch?v=_04EwsfGzps&hd=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése