2013. augusztus 4., vasárnap

Már csak 3 hét és Budapesten a Fal!

Meglehetősen sokan ismerik Roger Waters legendás művét, a Falat, azonban keletkezésének történetét már bizonyára kevesebben hallották. 

 

Ez a történet nem egy ötlettel kezdődött, mint a legtöbb hasonló előadás esetében, hanem egy kis rajzzal, amelyen a Pink Floyd játszott, azonban egy fal volt a közönség és a banda között.
Roger Waters-re saját bevallása szerint olyan nagy hatással volt ez a rajz, hogy az egész életét bele tudta képzelni, és így kezdte el írni a dalokat, amelyek elmesélték a saját történetét.
Csupán néhány hónapos volt, amikor édesapja meghalt a II. világháborúban, és ezt a veszteséget nagyon sokáig nem tudta feldolgozni. A Fal kapcsán írta ki magából, hogy milyen volt apa nélkül felnőni, milyen változásokon ment át fiatalkorában, mennyire gyűlölte az iskolát és a tanárait és mit érzett, amikor az első felesége elhagyta és ezt telefonon közölte vele.

 

A Falat 1980-ban állították először színpadra, de az akkori technikai lehetőségekkel csupán egy 29 állomásos amerikai turnén tudták előadni a lemezeladási rekordokat megdöntő dupla album anyagát, a további előadások és a produkció utaztatása más kontinensekre lehetetlennek tűnt.


1982-ben mutatták be az Alan Parker rendezte filmet Bob Geldoffal a főszerepben, ami hamar kultuszművé vált, s a videó eladások szintén megdöntöttek minden addigi rekordot.


1990-ig kellet várni, hogy a rajongók Falat újra élőben láthassák, ekkor Berlinben adták elő, egyetlen alkalommal, a berlini fal leomlásának tiszteletére, olyan vendég előadókkal, mint Bryan Adams, Cindy Lauper, Sinead O'Connor, Joni Mitchell, Van Morrison vagy a Scorpions.
Ezt a koncertet most a magyar rajongók is megnézhetik, hiszen augusztus 11-én, vasárnap a Pro4 csatorna 21 órai kezdettel sugározza majd kedvcsinálóként is a két héttel később Budapestre érkező Fal előadás előtt.

 

Roger Waters a The Wall 30. évfordulójára újította fel az előadást, kihasználva a modern technika által nyújtotta lehetőségeket és indult először egy aréna turnéra a világ körül, amely hazánkat is érintette és teltházat vonzott 2011-ben.
Azonban a színpad- és vetítéstechnika rohamos fejlődése lehetővé tette, hogy 2013-ban a Falat már úgy adják elő, ahogyan a születése pillanatától látnunk kellett volna: a világ legnagyobb színpadán, a legmodernebb technikával, hihetetlen látvány- és hangorgiával, a világ legnagyobb stadionjaiban.

 

Roger Waters és a Fal utolsó turnéja augusztus 25-én ér Budapestre, a Puskás Ferenc Stadionba.
Ahogy a New York Post kritikusa írta: "A Fal az az előadás, amit mindenkinek látnia kellene mielőtt meghal. A valaha volt legjobb show. És pont."

  

Augusztus 23-ig különleges lehetőség csak a Ticketpro hálózatában: most az állójegyekre egyet fizet kettőt kap akció, amíg a készlet tart!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése