2014. január 23., csütörtök

A Deep Purple kerekre zárja a történetet

A hard rock történetének egyik legnagyobb zenekara, a Deep Purple a többszázezer példányban fogyó és több országban is a lemezlisták élére jutó Now What?! album tavalyi turnéján négy kontinenst érintve 50 koncertet adott – de a jövő héten már indítja is a 2014-es turnészakaszt, mellyel február 17-én a BudapestArénába is eljut.

 

A Deep Purple mindig híres volt arról, hogy jelen idejű zenekarként halad előre, miközben gondosan ápolja múltját is. Már a tavalyi stúdióalbum év végi újrakiadásához is készült egy friss koncertlemez a régi nagy sikerszámok 2013-as élő verzióival, az idei évben pedig egy még nagyobb szabású kiadvány is várható az együttestől: az 1972-ben rögzített Made In Japan koncertanyag minden eddiginél bővebb, deluxe kiadása.

A rocktörténet legjobb koncertlemezei és a legjobb hard rock albumok listáján is rendre előkelő helyen szereplő Made In Japan anyagát 1972-ben két oszakai és egy tokiói fellépés felvételeiből állították össze. 1993-ban már piacra került Live In Japan cím alatt egy 3CD-s verzió, de most újabb két évtized elteltével végre kiadják a három este teljes anyagát csonkítatlanul, egy negyedik CD-re a ráadásblokkokban elhangzott dalokat is mind összegyűjtik, sőt ötödik lemezként betesznek a díszdobozba egy DVD-t is egy új dokumentumfilmmel. S hogy a dolog még kerekebb legyen, a március végére tervezett megjelenéskor a tavaszi turné pont abban azokban a japán városokban – Oszakában és Tokióban zárul, ahol 1972-ben azt a klasszikus koncertlemezt rögzítették.

 



Az akkori Deep Purple-tagok közül az orgonista Jon Lord már elhunyt, Richie Blakmore gitáros pedig már több mint két évtizede távozott a zenekarból, de Ian Gillan énekes, Roger Glover basszista és Ian Paice dobos még a mostani turnén is játsszák a szóban forgó 1972-es koncertrepertoár kulcsdalait (Smoke On The Water, Strange Kind Of Woman, Lazy, Black Night, Space Truckin' stb.) aktuális zenésztársaikkal, az 1994-ben csatlakozott Steve Morse gitárossal és a 2002-ben érkezett Don Airey billentyűssel.

S hogy ez a turné ne csak a japán rajongók, de a magyarok számára is kereken záródjon, a Deep Purple ugyanott lép fel, ahol első magyarországi koncertjeit adta 27 évvel ezelőtt, 1987 januárjában : akkor a Budapest Sportcsarnokban, most a helyén álló BudapestArénában!
 

A február 17-i, budapesti koncertre jegyek korlátozott számban még kaphatók a Ticketpro országos hálózatában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése