2014. január 23., csütörtök

Filmzenék után kislemezzel mutatkozik be a Voynich

fotó: Walter Tamás
Reklám- és filmzeneszerzői pályafutása mellett végre személyes hangvételű dalaival is bemutatkozik a közönségnek Vojnits Márton. A tehetséges, fiatal énekes-gitáros-dalszerző és zenekara Voynich néven jelentette meg Lost and Found című EP-jét, amelynek dalaihoz a ’90-es évek rock és grunge hangzásából is ihletet merített.

Készülő első nagylemeze négy szerzeményét a Lost and Found című EP-n mutatja be a Voynich. A név és a projekt mögött Vojnits Márton áll, aki évek óta dolgozik gitáros-énekesként itthon és külföldön is, valamint több film és reklám zenéjét komponálta. A tehetséges muzsikus életében mégis csak most, harminc felett érkezett el az idő arra, hogy személyes ihletettségű dalaival mutatkozzon be az igényes könnyűzene kedvelőinek.

- A Lost and Found című kislemez az őszre várható debütáló albumom előfutára. Mindegyik dal őszinte és hiteles, hiszen bizonyos életszakaszaimban írtam őket. Némelyik a férfi-nő kapcsolatokat boncolgatja és magánéleti témát dolgoz fel, másokban pedig társadalomkritikai utalások is vannak. Mivel 34 éves vagyok, az életkoromból adódóan számomra meghatározó volt a kilencvenes évek zenéje. Éppen ezért nem véletlen, hogy a Lost and Found, a Confused és a Keep Down című számokhoz annak az évtizednek a gitárhangzásából, a rock és a grunge hangulatából is merítettem ihletet. Az EP negyedik dala, a Chemical viszont kakukktojásnak számít, hiszen van benne egy kis reneszánsz hatás, és ez az egyetlen indie akusztikus felvétel a kislemezen -mondta Vojnits Márton.

A Lost and Found című kislemez digitálisan a https://www.dalok.hu/lemez/id/3749

honlapon érhető el, illetve a tervek szerint tavasszal limitált példányszámban fizikai formátumban is megjelenteti a Voynich. A Confused című számhoz január közepén forgatnak videóklipet, március 27-én pedig a budapesti Ötkertben élőben is bemutatkozik a zenekar.

Vojnits Márton autodidakta módon kezdett zenélni, és már a gimnáziumban is komponált dalokat. Az érettségi után Miskolcon tanult zenetörténet és irodalom szakon, majd a Kőbányai Zenei Stúdióban egyebek mellett Tóth János Rudolf, Tornóczky Ferenc és Kormos János növendékeként szerzett biztos gyakorlati és elméleti tudást. Vojnits Márton évek óta rendszeresen dolgozik zenészként itthon és Skandináviában is, illetve ezzel párhuzamosan reklám- és filmzeneszerzőként is folyamatosan kap felkéréseket. Géczy Dávid rendező Blood and High Heels című kisjátékfilmjéhez írt egyik dalát Fábián Juli énekelte. A rövidfilm egyik főszereplője, Kamarás Iván, valamint a rendező és a zeneszerző hamarosan újra egyesítik erejüket, hiszen készül Géczy Dávid újabb rövidfilmje, A győztes, amelyben Kamarás Iván és Lukáts Andor játszik, a filmzenét pedig ismét Vojnits Márton szerzi.

Voynich: Lost and Found
http://www.youtube.com/watch?v=fovqtxNuasw

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése