2014. január 23., csütörtök

Elektronikusabb lett a mius új lemeze

Hangzásában elektronikusabb, szövegeiben pedig még elmélyültebb lesz a mius január végén megjelenő második nagylemeze, a Tessellation. A hazai könnyűzene egyik legígéretesebb fiatal zenekara Aranyszárnyú címmel elkészítette első magyar nyelvű dalát is, amelyhez szokatlan módon a népzenéből merített ihletet.

A mius zenekar, vagyis Horányi Júlia énekesnő és Álmos Gergely zeneszerző elkészítette második nagylemezét, amely január 27-én jelenik meg. A duóra jellemző kellemes, elektro-akusztikus downtempo hangzásvilág a Tessellation című albumon még egységesebbé és letisztultabbá vált. Az elektronika hangsúlyosabb szerephez jut, a Behind The Line című bemutatkozó albumhoz képest pedig a gitár dominanciáját a billentyűs hangszerek veszik át. A tíz új szerzemény között több szempontból kakukktojásnak számít az Aranyszárnyú című dal.

- A mius a kezdetek óta angolul szólalt meg, de a Tessellation című lemezre rákerült az első magyar nyelvű számunk. Az Aranyszárnyú a nyelv mellett azért is különleges, mert bár a zene elektronikus, az ének egyértelműen népzenei ihletettségű, ami egyáltalán nem megszokott tőlünk. Izgalmas volt kísérletezni a folk hangzással, de valószínűleg ez volt az első és egyben utolsó ilyen jellegű kalandunk. A folytatásban is keressük majd az új kifejezésmódokat, de alapvetően maradunk az elektronikus zenénél – mondta Álmos Gergely, a mius zeneszerzője.

A zenekar második nagylemeze, a Tessellation a szövegvilágában is új utakat keres, új távlatokat nyit meg. Az album megjelenése előtt bemutatott Hub of The Universe (Az univerzum középpontja) című dal különleges, földöntúli atmoszférája a többi szerzeményben is visszaköszön.

- Meghatározó év volt számomra 2013, mert nyitottabbá váltam és sok mindent megértettem, átértékeltem. Hiszek a lelki fejlődésben, és abban is, hogy ha figyelünk, egyre közelebb juthatunk valódi önmagunkhoz, vagyis az univerzum középpontjához. Az előző lemezünkre inkább a szerelmes témák és a történetmesélés volt a jellemző, a Tessellation szövegei viszont átfogóbb gondolatokat tartalmaznak. Több olyan szimbólumot használtam, amelyek a bennünk rejlő természetes erőre utalnak
– mondta Horányi Júlia, a mius énekesnője és szövegírója.

A mius második nagylemeze, a Tessellation január 27-én jelenik meg digitális formában. Az albumot limitált példányszámban, sorszámozott, egyedi CD-n lehet előrendelni a Musicland webshopjában: http://musicland.hu/?p=lemez&id=384712 . A lemez Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával készült.

mius: Aranyszárnyú
http://www.youtube.com/watch?v=TnIEbdlrNLg&feature=youtu.be

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése