2012. június 29., péntek

Keane Magyarországon!


Az angol csapat végre Budapesten:
Keane koncert október 30-án a Petőfi Csarnokban! 

Amikor 1997-ben Tim Rice-Oxley megalapította csapatát Battle-ban, egy kelet-sussex-i angol városkában, valószínűleg még ő maga sem gondolta, hogy pár évvel később az egyik legsikeresebb angol bandává válnak.

2004-es berobbanásukig történt egy s más, például Tim visszautasította Chris Martin invitálását, hogy legyen a frissen alakult Coldplay nevű banda billentyűse, kétszer nevet változtattak, Dominic Scott gitáros kilépett a csapatból mert úgy gondolta, hogy soha nem lesz belőlük semmi, Tom Chaplin lett az új énekes – de ezzel a felállással egy vadonatúj hangzás is létrejött: britpop kizárólag billentyűs hangszerekre és dobra, ugyanis nem volt gitáros a csapatban.

Ami először hátránynak tűnt, az a későbbiekben előnyükre vált, hiszen így élesen különböztek a többi, azonos időben startoló angol csapat hangzásától és könnyen beazonosíthatóvá váltak, élő fellépéseik pedig az első perctől egyre nagyobb rajongóbázist vonzottak.

Több évi klubkoncertezés és demokészítés után 2002-ben kezdtek az események felpörögni a Keane körül: az egyik londoni fellépésüket látta az a hanglemezkiadós ember, aki a Coldplayt is ismertté tette, és azonnal elkezdett a csapattal együtt dolgozni.

2004 januárjában a BBC év eleji áttekintésében már a Keane-t nevezte meg, mint a következő év várhatóan legnagyobb sikerét, és a májusban megjelent Hopes and Fears debütáló albummal ez a jóslat valóra is vált. Csak az Egyesült Királyságban 9x platinalemez lett, 72 hétig (!) szerepelt az angol slágerlistán, világszinten pedig közel 6 millió példányt adtak el belőle. Az Everybody’s Changing és a Somewhere Only We Know dalok szinte minden országban kirobbanthatatlanok voltak a rádiókból.

Azóta minden albumuk az angol lista első helyén kezdett, többször szavazták meg aktuális lemezüket az Év Albumának Angliában, és még sok más országban, köztünk hazánkban is. Nyertek fél tucat Brit Awards, Q Magazine és MTV-díjat, Ivor Novello-t, mint a legjobb dalszerzők, és többször jelölték őket Grammy-díjra is, valamint eladtak még pár millió albumot.

A The Beatles, az Oasis és a Radiohead mellett ők a negyedik angol csapat, akiknek több albumuk is szerepel a Best British Albums Ever Top20-as listáján.

Májusban megjelent Strangeland című albumuk angol turnéja után bejelentették európai koncertjeiket is, amelyek között végre Budapest is szerepel, a csapat magyar rajongóinak is megmutathatja legendás élő fellépéseik hangulatát, október 30-án a Petőfi Csarnokban.

A budapesti koncertre belépőkhöz elsőként a hivatalos Keane rajongói klub tagjai juthatnak július 3-án 10 órától, 2 napon keresztül.

Július 6-án, péntek délelőtt 10 órától indul a teljes körű értékesítés a www.livenation.hu oldalon keresztül, valamint a Ticketpro országos hálózatában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése