2012. július 12., csütörtök

ÚJ PALYA BEA ALBUM: EZEREGY SZEFÁRD ÉJSZAKA

Megszületett Palya Bea szefárd zenei anyagából készült albuma, melyen kizárólag élő koncertfelvételek szólnak. A lemez anyagát adó koncerteket 2012. áprilisa és júniusa között rögzítették. A felvételeken Beát hű barátai és zenésztársai, Bolya Mátyás (koboz, citerák) és Dés András (ütőhangszerek) kísérik. Az album a triózás mesterségéről, a három zenész döbbenetes összhangjáról is szól. Szefárd dalokat és saját kompozíciókat játszanak, a szövegek a női élet csodálatos rítusairól mesélnek.

"Az én lelkem lakhelye mintha a magyar földtől délkeletebbre lenne. Balkáni, kis-ázsiait tájakra vágyom, ahol közel ring a tenger, fülemnek e népek hangszerei, énekei kedvesek igazán. Ha képzeletem odaröpít, mese indul bennem, az Ezeregy éjszaka Seherezádéja leszek, az életemről, az életemért zengem a dalokat, szövöm a történeteket.

A szefárd zene a Spanyolországból menekült zsidóságé, akik a mai bolgár, török, görög, szíriai területeken találtak új hazát. Kavarogtak az ősi rítusokat hordozó szavak és dallamok, kincses birodalom született. Engem beszippantott ez a birodalom, mégis, ez itt az én szefárd zeném, ezek a dalok az én személyes, szeszélyesen szefárd szerelmeim. S bár nyugtalan lelkem távoli tájakra vágyódik, más népek zenéjén s nyelvén szárnyal, a legbelső meséim mégis magyarul szólnak. A szefárd dallamok újabb alkalmat adtak saját dalok írására, és arra, hogy zenészeimmel még mélyebbre ássunk a triózás mesterségében."

Palya Bea "Ezeregy szefárd éjszaka" című albuma 2012. augusztus 6-án kerül a boltokba CD-n, illetve digitalis formátumban is elérhető lesz az iTunes-on (letöltés), illetve a Deezeren és a Muzzián (streaming).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése