2012. április 25., szerda

5 tipp kreativitásunk fejlesztésére

A rajzos kreatív gyakorlatok pár percet vesznek igénybe, jó időtöltés és segítik a rugalmas gondolkodásmód fejlesztését. Így az iskolában is javul a teljesítmény, ráadásul a feladatok a későbbiekben is hasznosnak bizonyulnak majd. A legtöbb munkahelyen ma már alapkövetelmény, hogy kreatívan tudjunk gondolkodni. Farkas Ditta tanácsai – aki a nescafé segítségével nyitotta meg rajzisokáját- most ebben segít:

Kreatív tippek gyerekeknek:
1. tipp: Festékfolyam! Fess végig egy papírt vizes ecsettel, hogy az egész papír nedves legyen, majd különböző színű vizes festékkel csepegtesd tele a papírt véletlenszerűen. Hagyd, hogy megszáradjon, majd figyeld meg hogy milyen alakzatok jöttek ki a szétfolyt festékpacákból. Próbálj meg felfedezni bennük különböző tárgyakat vagy állatok formáit, és ha találsz, akkor tollal rajzold körbe, szükség esetén ki is egészítheted azzal, hogy például szemet, vagy fület rajzolsz hozzá.

2. tipp: Alakzatokba állunk! Válassz ki öt tetszőleges geometriai alakzatot, például háromszöget, kört, téglalapot,… Ha ez megvan, kezd el őket lerajzolni egymás alá, felé, néha úgy hogy két alakzatnak legyen közös metszéspontja, majd színezd ki őket! Ha „telefirkálod” a papírlapot a végén igen érdekes képet kapsz!

3. tipp: Pöttyözünk! Fogj egy vizes-festékes ecsetet és csöpögtess véletlenszerűen különböző méretű pöttyöket a rajzlapra, majd egy toll segítségével próbáld meg összekötni a pöttyöket úgy, hogy egy ábrát alkossanak.

4. tipp: Alkoss csak egy színnel! Vegyél elő egy kifestőkönyvet és válassz egy képet. Próbáld meg egy adott színnel (pl. pirossal) az egészet kiszínezni változtatva a szín erősségét. Ahol úgy érzed hogy sötétebb színre van szükség ott erősebben használd a színt, ahol úgy gondolod hogy alig kell látszania a színnek ott csak halványan színezz. Nézd meg hogy tudod kifejezni magad az adott szín erősségeinek változtatásával illetve figyeld meg hogy akár egy szín használatával is milyen változatos képet lehet létrehozni.

5. tipp: Hogy telt a napod? Nagyon jó rajzkészség fejlesztő, illetve kreativitás fejlesztő, ha gyermekünket esténként megkérjük, hogy színes ceruza segítségével rajzolja le mi volt számára a legfontosabb dolog az adott napon. Ez a szülő-gyermek közötti kommunikációt is nagy mértékben segíti, illetve oldja a gyerekben a feszültséget.


További információ:
Vándor Brigitta
bvandor@merlin.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése