2012. április 16., hétfő

Janne Teller, Varró Dániel és Lovasi András is megfordul az Európa Pontban


A fenntartható Európa és az európai irodalom az áprilisi programok mozgatórugója

Janne Tellerrel Karafiáth Orsolya beszélget, Lovasi András Lackfi János verseit énekli, Varró Dániel pedig saját felolvasóestjével érkezik az Európa Pontba, ahol még azt is megtudhatjuk, hogyan alakítsunk ki kertet erkélyünkön vagy ablakunkban. Igazán mozgalmasnak ígérkezik az április, amikor egymást érik a remek programok. Ebben a hónapban környezetvédelmi kérdések ugyanúgy reflektorfénybe kerülnek, mint az európai irodalom nagyjai.

A befogadó Európa jelszavával szervez az Európa Pont írótalálkozót, méghozzá a Könyvfesztivál, a Lettre folyóirat és az EUNIC segítségével. A kulturális központ Díszvendégként vesz részt a fesztiválon, standjánál az európai irodalom krémje vendégeskedik. Janne Tellerrel, a hazánkban is nagy port kavart Semmi szerzőjével például Karafiáth Orsolya beszélget április 20-án este. A botránykönyv írónője saját Dánia-képéről mesél.

A további programok is az irodalom körül forognak. Április 25-én több elismert művész is tiszteletét teszi az Európa Pontban.Varró Dániel felolvasó esttel és irodalmi beszélgetéssel érkezik, Lovasi András pedig Lackfi János verseit hozza el. A Kiscsillag frontemberét az énekes régi barátja, Heindl György, az After Crying alapító Vedres Csaba és Szabó Attila, a Csík Zenekar tagja kíséri.

Az európai irodalom körbejárása mellett fontos szerepet kap a fenntartható Európa témája is. A Föld napja alkalmából a Zöld kérdések és KÉK válaszok című előadáson a Kortárs Építészeti Központ hazai és nemzetközi előadói beszélnek az élhető városi környezetről, összetartó közösségekről és dinamikus gazdaságokról, illetve az ezekben rejlő lehetőségekről. De azt is megtudhatjuk, miképpen lehet saját kiskertünk akár egy balkonládában.

A Föld napját ünnepli a Lumiére Filmklub is, ahol Jean-Paul Jaud Severn, gyermekeink hangja című alkotását nézhetjük meg. A dokumentumfilm főszereplője az a Severn Cullis-Suzuki, aki tizenkét évesen az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciájának résztvevőit felszólította, gondoljanak gyermekeik, a következő generációk jövőjére. Az alkotás most kerül a hazai mozikba, a Filmklub a premierrel egy időben vetíti azt.

A hónapot az első Nemzetközi Jazz Nap ünneplésével koronázzák a szervezők. Április 30-án kerekasztal beszélgetés és a nemzetközileg is elismert Oláh Kálmán koncertje vár mindenkit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése