Gianni Annoni 18 éve él Magyarországon, ahogyan mondja, már nagykorúvá vált hazánkban is, azonban még mindig tartja azokat a hagyományokat, amelyeket Olaszországból hozott magával. Az egyik, talán legfontosabb szokása a kávézás, amely életének szerves része, Gianni a kávé szerelmese. Már 4 éves korában találkozott a kávézás rituáléjával, amikor nagymamája rendszeresen elvitte a helyi piacra barátnőivel egy feketére. Bár akkor még csak óvatosan kóstolhatta meg a fekete nedűt, ahogy felnőtt, a baráti találkozások és családi események elengedhetetlen kelléke lett a kávé számára is.
„Reggel egy erős eszpresszóval kezdem a napomat, a délelőtt a tízórai kávézás ideje, ebéd után mindig szükségem van egy jó feketére, délután a baráti kávézások elmaradhatatlanok, aztán este az esti programtól függően egy koffeinmentes vagy koffeines kávét is beiktatok a napi rutinban. Tisztában vagyok azzal, hogy napi 2-3 csésze kávé lehet a kiegyensúlyozott étrend része, de nálam a három kávé csak a minimum. A kávé szerelmese vagyok, van, hogy még lefekvéskor is iszok egyet” – mesélte Gianni egy csütörtöki sajtóeseményen, ahol a legújabb olaszos eszpresszót mutatta be.
Gianninak rengeteg élménye fűződik a kávéhoz, de az egyik legfontosabb, hogy már 4 éves korában belekóstolt az ízébe. Persze nem abban a formában, ahogyan ma is fogyasztja, neki mégis életre szóló élményt jelentett. A nagymamája rendszeresen észak-olaszországi szülővárosa helyi piacán kávézott barátnőivel, ahová gyakran magával vitte unokáját is. Ilyenkor pedig Gianni vágyódva figyelte, ahogyan a felnőttek a finom kávéjukat kortyolják, majd amikor nagymamáját arra kérte, hogy neki is adjanak, megkapta az üres kávéscsészét vízzel kiöblítve. Így ha kávé nem is volt benne, ő mégis érezte rajta egy kicsit az aromáját, és egy kávé erejéig felnőttnek érezhette magát tőle. Bár egy ideig még nem ihatott sűrű kávét, ez volt az első pillanat, amikor megízlelte, hogy milyen az igazi eszpresszó.
Arról is mesélt az olasz sármőr, hogy később aztán számos randevújának egyik legfontosabb szereplője lett a kávé, hiszen, mint mondja, a kávézás „fájdalommentes” találkozást jelentett számára, az még nem volt olyan komoly, mint egy vacsora vagy egy komplettebb program, úgy gondolta, hogy egy kávézásból még bármi lehet. Emlékszik, hogy amikor először Magyarországra érkezett, akkor a számára legfurcsább dolog a magyarok – Gianni szerint - híg kávéja volt, hiszen elmondása szerint az igazi olasz eszpresszónak intenzív ízzel és illattal kell rendelkezni, nem beszélve az aranybarna habról, a crema-ról a tetején. Ráadásul az is furcsa számára, hogy a magyarok ízesítik kávéjukat, tejjel, cukorral, aromákkal egészítik ki az ízeket, szerinte az igazi fekete hozzáadott ízesítők nélkül az igazi. Mivel ezeket nagyon kevés helyen lehetett akkoriban megtalálni, otthon készített magának feketét instant kávéból. Bár ma már sokszor saját éttermében vagy találkozók alkalmával kávéházakban kávézik, az instant kávé még mindig fontos szerepet játszik életében, akár egy reggeli kávézásnál, akár egy utazásnál van szüksége a gyorsan készíthető, de minőségi kávéra, hogy aztán az értékes idejét a feltöltődéssel töltse egy csésze eszpresszó mellett. Az instant kávék eddig egyetlen dolgot nem adtak meg Gianninak, ez pedig az igazi olaszos eszpresszó élménye. Mostantól azonban, mint mondja, a NESCAFÉ új terméke, a NESCAFÉ Classic Crema mellett már ezt sem kell nélkülöznie, ha instant kávét iszok. A NESCAFÉ Classic Crema biztosít számára minden olyan előnyt, amelyet egy olaszos eszpresszó nyújthat. Megvan benne az intenzív aroma, az aranybarna hab, vagyis a Crema, és csak forró vízre van szüksége az elkészítéséhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése