2012. augusztus 9., csütörtök

"BAD" 25.

A Sony Music/Epic/Legacy Recordings az Estate of Michael Jacksonnal együttműködve felfedte a várva várt, szeptember 17-én megjelenő "BAD25" című album teljes tracklistáját. A kiadvány a legendás "BAD" című korongot és az azt népszerűsítő, rekordokat felállító turnét ünnepli. A deluxe csomagban 3 CD, 2 booklet és egy DVD-lemez található, amelyen most először láthatják a rajongók a rekordokat megdöntő "BAD" turné 1988. július 16-án, a londoni Wembley stadionban adott telt házas koncertjét.

Az ikonikus slágerek remaszterelt változatát és a Pop Királyának eddig kiadatlan felvételeit felvonultató "BAD25" deluxe verziójának CD- és DVD-lemezei a következőket tartalmazzák:

Az 1. CD Michael "BAD" című albumának legnagyobb slágereit tartalmazza újramaszterelve ugyanabban a sorrendben, ahogyan a 25 évvel ezelőtt megjelent kiadványon szerepeltek: "Smooth Criminal", "Man In The Mirror", "Bad", "Another Part of Me", "The Way You Make Me Feel" és "Dirty Diana". A "Leave Me Alone" bónuszdalként került fel az albumra csakúgy, mint az eredetileg megjelent CD változatra.

A 2. CD 13 nagyon ritka felvételt vonultat fel: 6 olyan eddig kiadatlan demófelvételt, melyeket Michael saját személyes stúdiójában készített Kaliforniában, a később otthonaként szolgáló encinói Hayvenhurst Avenue-n található házában. A "BAD" 2001-es bővített kiadásának mindhárom bónuszfelvétele is felkerült a korongra, ráadásként pedig az eddig kiadatlan különlegességek kaptak helyet: az "I Just Can't Stop Loving You" című nóta franciául előadott változata, a "Speed Demon" nagyon lendületes verziója Nero remixelésében, valamint a "Bad" egy vadonatúj verziója, melyet Pitbull és a holland DJ Afrojack készítettek közösen.

Azok a felvételek, melyeket ez a kiadvány felsorakoztat, Michael Jackson művészetének dalaira és lelkületére fókuszálnak a "BAD" rögzítése során - a felvételeket úgy válogatták össze, hogy megmutassák annak a különböző szintjeit, ahogyan Michael dalszerzői és énekesi zsenialitása testet öltött. Néhány dal teljesen késznek tűnik más előadók számára, azonban Michael Jackson - aki fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy minden egyes dala tükrözze az ő vízióit - még nem kész nótákként tekintett rájuk. Néhány valóban nem teljesen készült el, de ezek betekintést engednek Michael kreatív munkafolyamataiba, annak különböző fokozataiba. Meghallgatható az "Al Capone" című demó, mely egy nagyon korai változata annak a dalnak, mely később "Smooth Criminal" néven vált legendává, vagy a "Don't Be Messin' Around", mely jó példája egy olyan demónak, amely sokkal közelebb áll a kész slágerhez, valamint a "Song Groove" című szerzemény, mely később "Abortion Papers" néven vált ismertté. Michael jelentős időt töltött annak mérlegelésével, hogy hogyan lenne a legjobb tudatosan tálalni egy ilyen témát, ami - saját feljegyzései szerint - rendkívül személyes és érzékeny ügy volt számára.

A csomag igazi különlegessége azonban a 3. CD és a DVD-lemez. Ez utóbbin egy eddig kiadatlan koncertfelvétel kapott helyet, a CD-lemezen pedig a koncert hanganyaga. Annak a legendás koncertnek az anyaga, melyet Michael 1988. július 16-án a londoni Wembley stadion színpadán adott. Maga a koncert nem előadások sorozatából áll, sokkal inkább egy teljes show pontosan úgy, ahogyan azt Michael előadta 72 ezer rajongó, Károly herceg és Diana hercegnő jelenlétében a telt házas koncerten. Ez a show egyike volt annak az ugyanezen a helyszínen adott 7-nek, mely rekordot döntött azzal, hogy több mint 500 ezer rajongó vett részt rajta - de háromszor ennyien próbáltak jegyet venni rá. A DVD forrásaként az a felvétel szolgál, mely a koncert alatt a kivetítőn volt látható, és amelynek VHS kazettán tárolt másolata Michael Jackson személyes tulajdona volt. Ez a felvétel csak a közelmúltban került elő, és ez az egyetlen olyan létező felvétel a koncertről, melyről a készítőknek tudomásuk van. A látvány feljavításának és a hanganyag tökéletesítésének köszönhetően a rajongók 5.1 surround hangzásban élvezhetik ennek a különleges éjszakának az izgalmait.

A koncertfelvétel mellett a DVD-re felkerült a "The Way You Make Me Feel" című dal előadása is, mely szintén a Wembley stadionban volt látható, de július 15-én. Ez az egyetlen olyan dal, melyet a július 16-i koncerten Michael nem adott elő a show megkésett kezdési időpontja miatt. A lemezen még látható az "I Just Can't Stop Loving You" és a "BAD" című slágerek nagyon izgalmas, korai előadásai, melyeket 1987 szeptemberében, a Yokohama stadionban láthattak a nézők a BAD világkörüli turnéjának első részletében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése