2011. december 6., kedd

Vajon hogyan ünnepelnek a hírességek gyermekei?

Szulák Andrea (Fotó: Gálos Viktória)

Szulák Andrea kislánya már nem hisz a Jézuskában

A Mikulás hogyan jut el minden gyerekhez egyetlen éjszaka alatt? Ez az a kérdés, amelytől titkon minden szülő fél, hiszen azt jelenti, gyermeke kezd kiszakadni a számára biztonságos mesevilágból. Szulák Andrea kislánya, Rozina viszonylag hamar rájött arra, nem a Jézuska hozza az ajándékot, míg Polgár Judit már a kezdetektől arra neveli a kis Hannát és Olivért, hogy karácsonykor tőlük kapnak ajándékot, mert nagyon szeretik őket.

Vajon meddig tartható fent a kisgyerekek előtt az a mítosz, miszerint a Mikulás vagy a Jézuska hozza az angyalkákkal együtt az ajándékokat? Örök dilemma, mikor világosítsa fel erről gyermekét a szülő, hiszen senki nem akarja elvenni idő előtt a kicsiktől azt a mesevilágot, amelyben biztonságban érezhetik magukat. Többek között ezt az érdekes témát is körbejárják a Nevelésünk titkai című kötet szerzői, akik kilenc vitathatatlanul sikeres és elismert hazai hírességgel készítettek mély interjúkat, Geszti Pétertől kezdve Gálvölgyi Jánosig.

Polgár Juditéknál soha nem volt arról szó, hogy a Jézuska hozza az ajándékot. „Nálunk gyerekkoromban nem voltak igazán ünnepek, elsősorban a versenyek miatt, amelyek épp a piros betűs napok köré szerveződtek.” – árulja el a kötetben minden idők legjobb sakkozónője. „Nálunk nem a Jézuska hozza az ajándékot, hanem a gyerekek tudják, hogy mi adjuk, azért, mert nagyon szeretjük őket.” – mesél az ünnepekhez kapcsolódó nevelési elveiről Judit.

Szulák Andrea viszont bármennyire szerette volna megőrizni a Mikulás és karácsony ünnepéhez kapcsolódó varázslatot, kislánya magától jött rá, hogy bizony nem a Jézuska hozza az ajándékot. „Rozina is ebben a mesében élt, amíg egyszer azt nem mondtam, hogy gyorsan feküdjünk le, mert itt a karácsony, az angyalkák feldíszítik a fát, mire megkérdezte: „azt a fát, ami lent van a pin­cében?” Szóval nem nekem kellett felvilágosítanom, elvenni tőle a varázslatot, hanem magától jött rá mindenre. De hitre nevelem.” – árulja el az énekesnő a Nevelésünk titkai című kötetben, ahol arról is beszél, miért nem fogad a mai napig bébiszittert gyermeke mellé.




Polgár Judit és gyermekei (Fotó: Jaksa Tímea)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése