2013. március 11., hétfő

Cesaria Evora - "Mãe Carinhosa" - Hallgasd meg az új albumot!

1995 óta minden alkalommal, amikor Cesaria Evora a stúdióban dolgozott, a producere, José da Silva kérésére az énekesnő több nótát énekelt fel, mint amennyit az új albumra szántak. Ennek az volt a célja, hogy olyan dalok alkossanak egy új albumot, melyek tökéletesen illenek egymáshoz, és elejétől a végéig lenyűgözik a hallgatókat az összeállításból sugárzó harmóniával – mely egyébként is Cesaria sikereinek egyik záloga volt. A felvételek között így számos található, melyeket végül nem fejeztek be teljesen, vagy pedig Cesaria döntése alapján maradt le az albumról.
Most pedig - 1 évvel az énekesnő 2011. december 17-i, mindeloi halálát követően – ezek közül az eddig kiadatlan dalok közül 13 egy vadonatúj albumot alkot. A legelső nóta a 2003-ban rögzített „Sentimento” című dal kiadatlan változata – ezt a dalt 2009-ben Cesaria újra felénekelte mélyebb vokállal, és fel is került a 2009-es „Nha Sentimento” című lemezére.

Az új, „Mãe Carinhosa” (Mother Affection) című album a díva kedvenc szerzőinek műveit vonultatja fel. Teofilo Chantre (Mãe Carinhosa – félig coladera, félig latin ritmusokkal), B. Leza és nagyszerű mornái (Dor di Sodade és Talves), Manuel de Novas, Gregorio Gonçalves és Nando da Cruz (a „Petit Pays” [Little Country] szerzője) a tündöklő Tchon de França (Land of France) és Esperança című dalokkal (marimbán játszik Manu Dibango) mind-mind helyet kaptak a kiadványon. Az albumon megtalálható egy spanyol nyelvű bolero, a Dos Palavras is, mely először Mexikóban csendült fel 1962-ben a Los Bribones (The Rascals) előadásában. Ezt a nótát Cesaria azért vette be a repertoárjába, hogy örömet szerezzen a spanyol legénység tagjainak, akik Mindelo kikötőjében álltak meg – ekkor még az énekesnő is a sziget bárjaiban énekelt.

A „Mãe Carinhosa” dalai átívelnek az 1997-es „Cabo Verde” című album rögzítési munkálataitól (Frank Cavaquinho karneváli nótája, a Quem tem Ódio való ebből az időszakból) egészen a 2005-ben rögzített „Rogamar” című albumig (melynek készítési időszakára tehető a Cme Catchorr című nóta, melyet korábban számtalan zöld-foki köztársasági énekes előadott, és amelyet végül Manuel de Novas jegyzett le). Mint a múltban mindig, zenészei társaságában Cesaria hangja ezúttal is egy olyan nosztalgikus utazásra repít el minket, mintha az énekesnő még ma is velünk lenne.

A „Mãe Carinhosa” című album 2013. március 4-én jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése