2013. március 11., hétfő

Riverside: lengyel progresszív mesterek az A38 Hajón

Mesteri új albumot adott ki januárban a lengyel progresszív rockzene világszerte elismert képviselője, a Riverside. A Shrine Of New Generation Slaves című lemez a modern piacgazdaság dolgozóinak szabadságvágyát mutatja be, méghozzá egyszerre andalgó, érzelmes és zeneileg kifinomult módon. Az új dalokat élőben május 23-án hallgathatjuk majd meg, a budapesti A38 Hajó színpadán.

Új magasságokba röpítheti Lengyelország legismertebb progresszív rockzenekarát ötödik stúdióalbuma, a Shrine Of New Generation Slaves. A Riverside új lemezének érzelmes, és néhol komor hangulatú dalai ismerősen csenghetnek az olyan technikás zenekarok kedvelőinek, mint a Tool, a Porcupine Tree vagy az Opeth. A nagy példaképekhez hasonlóan a Riverside is mesteri szintre fejlesztette a kiemelkedő hangszeres tudással előadott, és az érzelmeket sem nélkülöző dalok írását. A korábban kiadott Reality Dream trilógia lemezei a friss lemezzel együttesen helyezik rá a lengyel csapatot az európai progresszív zene térképére – ismertté válásukban az is segített, hogy korábban a Dream Theater oldalán járták be a kontinens országait. Legnagyobb sikerüket persze hazai pályán aratják: Anno Domini High Definition című előző lemezük első helyen nyitott a lengyel slágerlistákon, 2011-ben pedig több mint félmillió ember előtt játszottak a lengyel Woodstock Fesztivál nagyszínpadán.

Az új lemez készítésére az együttes szinte a teljes 2012-es évet felhasználta. A 50 perces kiadvány (melynek nevéből a kezdőbetűk összeolvasásával a SONGS, azaz „dalok” kifejezést kapjuk) összesen 8 remekbe szabott Riverside dalt tartalmaz, melyek nemcsak a zenekar továbbfejlesztett, modern megközelítésű új karakterét adják vissza, hanem a jazz és a hagyományos rockzene momentumszerű jellemzőinek beemelésével igazán izgalmas hallgatnivalót kínálnak. Ebbe az irányba hat az is, hogy az új szerzemények talán kevésbé összetettek, mint a korábbiak, ami nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének progresszívek. A Celebrity Touch című dalhoz készült videót itt láthatjuk: http://youtu.be/HAqU-RDnYyY

A zenekar énekes-basszusgitárosa, Mariusz Duda elmondása szerint a SONGS elkészítésekor az volt a céljuk, hogy – elsősorban maguknak is – bebizonyítsák: képesek még meglepetést okozni, és egy olyan lemezt készíteni, mely mind a zene, mind a szövegek terén pontosan bemutatja a zenekart. „Szerettünk volna egy új, érettebb korszakot nyitni, ismét a dallamokra és az ösztönös rockzenei hangzásra koncentrálni. A cím rövidítésével való játék talán erőltetettnek tűnhet, ugyanakkor remekül adja vissza azt, hogy mi volt a célunk.”

A Riverside új albuma január 21-én jelent meg, és máris remek visszajelzéseket kapott. Az albumhoz kapcsolódó turné során Észak-Amerikát és Európát is bejárja a zenekar, Budapestre pedig május 23-án érkeznek, ahol az A38 Hajón játszanak majd. Jegyek már kaphatók!

a Livesounds bemutatja: New Generation Tour
2013. május 23., csütörtök 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Riverside koncert
Belépő: 5900 Ft
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zeneberlangban, a helyszínen és a livesound.hu weboldalon
.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.livesound.hu
http://www.riversideband.pl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése