2013. március 11., hétfő

Jimi Hendrix - "People, Hell & Angels"

A „People, Hell & Angels” a legendás gitárosnak azt a zenei oldalát mutatja be, mely az eredeti Jimi Hendrix Experience triótól független volt. 1968 elején Jimi Hendrix szeretett volna vadonatúj zenei anyagot készíteni régi ismerőseivel és új együttműködők segédletével – úgy, hogy ezek a munkálatok ne azok előtt a rajongók előtt menjenek végbe, akik az Experience-t a rock leggyorsabban növekvő koncertprodukciójának tartották, és akik ezzel egy időben két albumukat is a US TOP 10-es listájában tartották. A legendás gitáros óriási lelkesedéssel dolgozott a színfalak mögött azon, hogy egy újabb, következő zenei anyagot készítsen.

A „People, Hell & Angels” 2013. március 4-én jelent meg CD-n, bakelit LP-n és digitálisan.


Az album - melynek címét Jimi Hendrix találta ki – számos, az Experience utáni együttműködést mutat be, melyben Jimi olyan közreműködőkkel dolgozott együtt, mint Stephen Stills (Buffalo Springs), a dobos Buddy Miles vagy épp Billy Cox (akivel Jimi együtt szolgált a 101. légiflottánál, valamint később együtt játszott a híres R&B „Chitlin Circuit”-ben). Ezek az együttműködések nagyon izgalmas hangzást csempésztek Hendrix nem mindennapi karrierjének következő fejezetébe.

A „People, Hell & Angels” társproduceri munkálatait Janie Hendrix, Eddie Kramer és John McDermott látták el. Kramer először 1967 januárjában találkozott Hendrixszel - aki 2012. november 27-én töltötte volna be 70. életévét - az Olympic Studiosban, és ők ketten egy különleges együttműködésben állapodtak meg, melynek következményeképpen Kramer hangszerelt minden olyan albumot, melyet Jimi valaha kiadott, és olyan híres Hendrix-koncertek anyagát rögzítette, mint az 1969-es Woodstock fesztivál. 1997 óta Kramer és Janie Hendrix John McDermottal közösen felügyelte Jimi Hendrix összes olyan albumának megjelenését, amely az Experience Hendrixhez köthető.

A 2010-es „Valleys Of Neptune” zenei párja és méltó utódja, a várva várt album felvonultatja a művész utolsó felvételeit a Jimi Hendrix Experience-szel. A „People, Hell & Angels” azt az irányt mutatja be szívfájdító hangok kíséretében, amely felé Hendrix tartott a „First Rays Of The New Rising Sun” címmel tervezett dupla albumával, mely az 1968-as forradalmi „Electric Ladyland” méltó utódja lett volna.

Annak ellenére, hogy a kortársak - a Beatles vagy épp Bob Dylan - a szerződött lemezkiadójuk által birtokolt és működtetett stúdióban rögzítette a dalokat, Hendrix rengeteg időt töltött azzal, hogy olyan új, független stúdiókban dolgozott, mint a New York-i Record Plant vagy épp a Hit Factory. Azzal egyidőben, hogy Hendrix nagyon komolyan összpontosított azokra a felvételekre, melyeknek végül szinte mindegyike felkerült a „People, Hell & Angels” című kiadványra, a gitáros aláírta a saját stúdiójának építésére szóló megállapodást: így született meg a Greenwich Village-beli Electric Lady Studios.

„A People, Hell & Angels még mélyebb betekintést enged Jimi Hendrix zsenialitásába” – nyilatkozta Adam Block, a Legacy Recordings elnöke. „Azzal, hogy új ritmusok és hangszerek szólalnak meg, Jimi Hendrix zenéjének tere kiszélesedett, és ezek az új hangok végtelen számú lehetőséggel töltik meg Hendrix zenéjét.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése