2013. november 5., kedd

Children Of Bodom koncert - Pecsa, nov. 22.

Children Of Bodom: új lemezével tér vissza a finn metal banda

Halo Of Blood című új lemezét hozza november 22-én Budapestre a Children Of Bodom. A lassan két évtizede működő finn extrém metal csapat ezúttal is a Petőfi Csarnokban játszik, ahol a lengyel Decapitated és a finn Medeia is szerepel ezen az estén.


Néhány suhanc mulatságaként indult a kilencvenes évek elején az a zenekar, mely 1997-ben egy csapásra tört be a legismertebb metal csapatok közé. A sikerhez sok tényező járult hozzá a Children Of Bodom esetében: a jól eltalált névválasztás (egy máig megoldatlan finnországi gyilkossági esetre utal a Bodom gyermekei kifejezés), és a következetes, azóta megtartott arculat is ezek között van: a minden lemezborítón szereplő kaszás alakja már annyira hozzátartozik a csapathoz, mint az Iron Maidenhez Eddie figurája. Persze a legfontosabb a zene maga, amit számos különböző műfajba szoktak besorolni, a dallamos death metaltól a power vagy thrash metalig, de a legjobban mégis a '97-es debütáló album címe írja le: Something Wild, azaz „Valami vad”.

Az öttagú finn csapat menetelése máig töretlen. Az első lemez, az azt követő 1999-es Hatebreeder, az azt követő Follow The Reaper hármasa új standardeket hozott létre a brutális és gyors, ám mégis dallamos zenék területén. Ehhez sokat tett hozzá a frontember Alexi Laiho sokoldalú és rugalmas énekesi adottsága, és kiemelkedő hangszeres tehetsége: számos egyéb elismerés mellett a Guitar World magazin olvasói is őt választották meg a világ legjobb metal gitárosának.

A zenekar sikereit persze csapatként éri el: a ritmusgitárosi pozíciót leszámítva az első lemez óta változatlan a felállás, és a billentyűs Janne brillírozó játéka szintén védjegynek tekinthető. A Children Of Bodom összes lemeze aranylemez Finnországban (a Follow The Reaper pedig már platina), és az elmúlt évtizedben a slágerlisták első helyezését is rendre begyűjtötték odahaza. A Wacken, a Hellfest, a Graspop, a Bloodstock és a Loud Park fesztiválok színpadán visszatérő vendégnek számítanak, aktuális turnéjuk pedig hónapokon át járja be Európát, eljutva annak minden szegletébe. A koncerteket beharangozó videó itt látható: http://www.youtube.com/watch?v=z5WXYFTkKFk

A turné apropója az idén júniusban megjelent Halo Of Blood, mely a Bodom nyolcadik albuma. A Nuclear Blast kiadó gondozásában jelent meg, és Finnországban, többek között a zenekar saját stúdiójában készült, Peter Tägtgren (Hypocrisy, Pain) közreműködésével. A lemez erőteljessége és dallamossága révén erős kapcsolatot mutat a korai munkákkal. Újdonság, hogy ezen a lemezen találjuk meg a banda eddigi leggyorsabb és leglassabb dalát is, s hogy a címadó dalban az Annihilatorből ismert Jeff Waters vendégszólózik egyet.

A Children Of Bodom egy lengyel és egy finn zenekarral közösen érkezik november 22-én Budapestre. A Meshuggah-val közös fellépés után így ismét láthatjuk majd a lengyel technikás death metal bandát, a Decapitatedet, melynek pályafutását 2007-ben egy baleset törte ketté, s 2009-ben, új tagsággal kezdett ismét működni. Legutóbbi albumuk 2011-ben jelent meg, Carnival Is Forever címmel. A szintén fellépő, önmagát altenatív death metal bandaként meghatározó finn Medeia 2002 óta működik, s most adja ki negyedik, Iconoclastic című albumát.

A Concerto Music bemutatja: Halo Of Blood Over Europe 2013
2013. november 22., péntek 19 óra
Budapest, Petőfi Csarnok
Children Of Bodom, Decapitated, Medeia koncertek
Belépő: 6900 Ft, a koncert napján 7900 Ft. Jegyértékesítő hálózatokban nov. 1-től 7900 Ft.
Jegyek kaphatók a Tickeportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése