2012. május 3., csütörtök

Feltámadtak a halhatatlanok: Beavis és Butt-Head újra beszól

Szabó Győző, Fluor Tomi és sixx is bírja a tahóságot

Visszatért a kilencvenes évek két kultikus prosztója, Beavis és Butt-Head. Az MTV Hungary-n minden vasárnap előadókat és sorozatokat alázó duóval való kapcsolatáról Szabó Győző, Fluor Tomi és a comment:com megmondó embere, sixx vallott.


Beavis és Butt-Head a kilencvenes éveknek olyan kultikus figurája, akiket szinte mindenki ismer. Egy egész generáció nézte, ahogy válogatás nélkül ekéznek mindent, ami az MTV-n fut. A társadalomkritika koronázatlan királyait alkotta meg Mike Judge, akik minden fiatalra hatást gyakoroltak: van, akit idegesített a műsor prosztósága, mások egyenesen imádták, éppen ugyanebből az okból.

„Nagyon jól ki volt találva, imádtam a sorozatot. A hülye röhögésük egészen kultikussá vált, afféle Hacsek és Sajó páros voltak. Önmagában a sztereotípia, amit képviselnek, hogy két fazon ül a padon vagy egy kanapén és jól odamondogat, mindig üt, mindig vicces, pláne, ahogy Beavis és Butt-Head csinálta - emlékezett vissza Szabó Győző. - Ha a helyükben lennék, ma nem lenne nehéz dolgom: nem igazán készülnek minőségi produkciók, a sorozatokban nem is valódi színészek játszanak, a tehetségkutatókban pedig igénytelen papír zsebkendő-sztárok születnek, összegyűrjük őket, aztán kidobjuk. Valami ilyesmit el tudnék képzelni Beavis vagy Butt-Head szájából.”

A fiatalabb korosztály alig emlékezhetne a sorozatra, mégis, a két gyökér óriási sikerét jól mutatja, hogy még azok is ismerik és szeretik őket, akik regnálásuk idején még alig voltak tíz évesek.
„Sok részt nem láttam ugyan belőle és azokat is angolul, de nagyon bírtam a sorozatot. Amire emlékszem, hogy kimondottan vicces volt, ahogy ekézték a különböző előadókat – mesélte nevetve Fluor Tomi. – Ha én ülnék ott, akkor talán Lana del Rey-be kötnék bele. Amúgy szeretem a zenéjét, de a felfújt szája és az, hogy úgy néz ki miatta, mint egy kacsa, elég jó támadási felületet ad.”
A nemrég globálisan átpozícionált MTV úgy döntött, az új műsorstruktúrát meghatározó realityket és sorozatokat ugyanúgy, sőt, talán még jobban lehet suttyó kommentárokkal szívatni. Ezért Mike Judge halhatatlan karakterei tizennégy év szünet után most ismét ott találták magukat szakadt kanapéjukon.

„Nagyon szerettem a sorozatot, hogyne szerettem volna. A durván elnagyolt figurák és a grafika, amin látszott, hogy sokat nem dolgoztak vele, egyedülálló volt és nagyon jó hangulatot adott az egésznek. A maga idejében forradalmi volt, akkoriban nehéz volt elképzelni ehhez hasonlót tévében
- mondta el a comment:com kíméletlen kritikusa, sixx. - A magam részéről a köztévéről bármit el tudnék képzelni Beavis és Butt-Head boncasztalán, de különösen az új „sorozatokat”. Persze döglött oroszlánt minek rugdosni, de azt gondolom, hogy ezek megérdemlik. Hogy mivel ekézik, azt rájuk bízom inkább, viccesebbnek tartom őket magamnál.”

Van, aki falra mászik tőlük, van aki imádja őket, egy biztos: a 90-es évek sztárjai a 2010-es években is bizonyítják, senkit nem hagynak hidegen.

Beavis és Butt-Head vasárnaponként 22:05-től szinkronosan, hétfőnként 22:05-től feliratosan csak az MTV Hungary műsorán!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése