2012. május 18., péntek

Kyuss Lives!: új basszusgitárossal érkezik a stoner legenda


Bár a távol maradt egykori tagok beperelték a zenekart, a turné zavartalanul indul


Álomszerűen alakult a 2011-es év a Brant Bjork, John Garcia, Nick Oliveri és több tízezer Kyuss rajongó számára. A legendás zenekar egykori tagjai estéről estére csordultig telt csarnokokban adták elő a mára kultikussá vált, műfajteremtő stoner zenekar dalait, méghozzá Kyuss Lives! néven. Az idei évben egy újabb turné, és egy esetleges új lemez kiadása a cél, ám a tervekbe csúnyán belerondított a tény, hogy az új felállásból kimaradt tagok, köztük Josh Homme egykori gitáros beperelte a Kyuss Lives!-t, majd ennek hatására Nick Oliveri kivált a zenekarból. A maradók azonban nem hagyják magukat, így a produkció egy új basszusgitárossal, Billy Cordellel indul útra – Budapestre május 29-én érkeznek, ahol a hazai Shapat Terror játszik előttük a Barba Negra Clubban.

Sokaknak szorulhatott görcsbe a gyomra azon hír hallatára, hogy 2012 márciusában Kyuss két egykori tagja, Josh Homme és Scott Reeder pert indított John Garcia és Brant Bjork, azaz a Kyuss Lives! jelenlegi két tagja ellen. A Queens Of The Stone Age élén világhírnévre szert tett egykori gitáros azzal vádolja régi zenésztársait, hogy jogtalanul használják, illetve megpróbálták jogilag is kisajátítani a Kyuss nevet.

Garcia és Bjork „megdöbbenve és szomorúan” értesült a tényről, hogy barátaik és egykori zenésztársaik jogi útra terelték a kérdést. „Különösen azért szomorú ez, mert éppen az ilyen félreértések elkerülése végett kezdeményeztünk személyes találkozót az új zenekar indulása előtt. Bízunk abban, hogy zárt ajtók mögött, magánúton is képesek leszünk átbeszélni és megoldani ezt az ügyet.” – szerepelt a válaszként kiadott közleményükben. Elmondásuk szerint a történések nem fogják hátráltatni a tervezett új lemez készítését (stúdióalbum és koncertlemez kiadása is felmerült), és a meghirdetett koncertek megvalósulását sem, ami „újabb lehetőséget teremt arra, hogy találkozhassanak csodálatos rajongóikkal”.

A Kyuss Lives! turnéjának május 29-ei, budapesti állomására készülők számára az is kérdés lehet, hogy vajon ki áll a színpadra a pereskedés miatt kilépéséről határozó basszusgitáros, Nick Oiveri helyett? A zenekar menedzsmentje a koncertet szervező Negative Artnak megadta a választ: a turnén az a Billy Cordell bűvöli majd a négyhúrost, aki a Yawning Man nevű zenekarból ismert. Billy egyben a Kyuss tagok egyik nagy példaképe, hiszen Garcia, Bjork vagy éppen Josh Homme maga is azokon a jammelős partikon szívta magába a sivatagi rock hangulatát, amiket éppen Cordell szervezett a ’80-as években.

A Barba Negra Clubban tartandó esten Eger legkarcosabban szóló bandája, a Shapat Terror az előzenekar. A 10 éve alakult brigád önmagát „csodás magyar stoner-rock, grunge, metál zenekar”-ként aposztrofálja, és Mentés másként címen, 2009-ben adott ki lemezt utoljára. A koncertre szóló jegyek elővételben még kaphatók, és azok számára, akik részt vesznek a Negative Art két ehavi két másik rendezvényén – vagyis 20-án a Jucifer, 24-én pedig a Zippo koncertjén –, kedvezményes, 5800 forintos jegyeket is kínál a szervező.

2012. május 29., kedd 19:30
Budapest, Barba Negra Music Club
Kyuss LIVES!, Shapat Terror koncertek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése