2012. május 22., kedd

In Memoriam Robin Gibb

Fotó: Bill Waters
Robin Gibb, a Bee Gees énekese, 2012. május 20-án, vasárnap éjjel feladta a harcot a rák ellen. 62 éves volt. Gyászolja felesége Dwina, fiai: Spencer és Robin-John, valamint lánya Melissa.

Robin Hugh Gibb az angliai Man-szigeten született 1949. december 22-én, fél órával ikertestvére, Maurice előtt. Az ikreknek már volt egy nővérük Lesley és egy bátyjuk Barry, öccsük, Andy pedig 1958-ban született, már Manchesterben. A legkisebb fiú születése után az egész család Ausztráliába vándorolt. Itt jelent meg a 3 idősebb fiú első lemeze is - Robin ekkor mégcsak 13. életévét taposta. Első slágerük 3 évvel később a “Spicks And Specks” volt. 1967-ben költöztek vissza Angliába, hogy leigázzák a pop világát, olyan slágerekkel, mint a “New York Mining Disaster 1941”, a “Massachusetts”, vagy az “I've Gotta Get A Message To You”.

1969-ben Robin kivált a Bee Geesből, majd 1970-es szólóalbuma, a Robin's Reign után visszacsatlakozott hozzájuk. A csapat karrierje egyenesen ívelt felfelé, és az 1977-es Saturday Night Fever filmzenével el is ért a csúcsra.

A nyolcvanas években másoknak is írtak megaslágereket: Robin és Barry jegyzi például Barbra Streisand “Woman In Love”-ját. 1983-1985 között Robin évente jelentetett meg szólóalbumot: a How Old Are You?-t, a Secret Agent-et és a Walls Have Eyes-t. Az évtized végén újra összeállt a Bee Gees, és 2003-ig, Maurice váratlan haláláig ontották magukból a slágereket, gyűjtötték be a díjakat és elismeréseket. Gyászán túllépve, Robin újabb szólólemezeket jelentetett meg: Magnet (2003), My Favorite Christmas Carols (2006), valamint rengeteg időt szentelt jótékonysági munkáknak.

Utolsó albuma, a The Titanic Requiem idén márciusban jelent meg, a legendás óceánjáró elsüllyedésének 100. évfordulójára.

Robin emléke saját, és a Bee Gees dalokban örökké él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése