2012. május 25., péntek

Már csak 5 hét!





Dalaikat nyugodtan nevezhetjük a korszak meghatározóinak, nevük egybeforrt a zeneipar vizuális forradalmával, és azon kevés előadók közé tartoznak, akik 3 egymást követő évtizedben is tudtak slágerlista-vezető dalt felmutatni.

Jelenlegi, All You Need Is Now turnéjuk legtöbb helyszínén 20-21 dalból áll a programjuk, amelyből 6 slágerlistavezető, további 4-5 Top10 sláger, 4-5 dal az utolsó albumról szól, valamint 1-2 feldolgozást is játszanak. A budapesti közönség is biztosan számíthat aThe Reflex, A View To A Kill, Notorious, Reach Up For The Sunrise, Wild Boys, Ordinary World vagy a Girls On Film dalokra.

Néhány érdekesség a Duran Duran pályafutása kapcsán:


A csapat 1978-as megalakulása a briminghami Rum Runner klubhoz köthető, ahol John Taylor ajtónállóként, Nick Rhodes pedig DJ-ként dolgozott ebben az időben.
A Duran Duran első énekese Stephen Duffy volt, aki azért szállt ki a bandából, mert nem látott benne elég fantáziát. Simon Le Bon az ő helyére érkezett 1980-ban.
Az első két évben folyamatosan változott a csapat felállása, John Taylor például gitárosként kezdte, Nick Rhodes pedig a billentyűk mellett a dobgépet és ritmus programokat is kezelte. 1979-ben egy partyn “szedték össze” Roger Taylor dobost, majd 80-ban csatlakozott Simon Le Bon mellett Andy Taylor gitáros, így összeállt a zenekar híres felállása.
1980 őszén már komoly harc folyt az EMI és a Phonogram kiadók között, hogy melyikük szerződtesse le a csapatot. Végül az EMI nyert és 1980 decemberében aláírták a szerződést, ami a későbbiekben közel 100 millió eladott lemezt jelentett a cégnek.
A zenekar a kezdetektől óriási figyelmet fordított képi világukra, ami egyrészt jelentette a videók és a koncert videó-technika forradalmi használatát, másrészt a saját egyedi megjelenésüket. A Duran Duran volt az első csapat, akik stylistot alkalmaztak kinézetük tökéletesítésére.
A Girls On Film videóját 1981-ben kizárólag előfizetős csatornákon - mint például a Playboy TV -, illetve exkluzív éjszakai bárokban játszották le túlzott szexualitása miatt. A rendező előre figyelmeztette erre a kiadót - de a banda elérte célját, pár héten belül mindenki az ő klipjükről beszélt.
A Duran Duran volt az első formáció, akik remixeket készítettek a saját kislemezeikhez a klubok számára.
A zenekar azon 8 előadó között van a világon, akik mind az 1985-ös Live Aid-en, mind a 2008-as Live 8 koncerteken felléptek, mind a két esetben közel 1,5 milliárd néző látta előadásukat.
A csapat pályafutása alatt számtalan díjat nyert, köztük 2 Grammy-t, 2 Brit Díjat, féltucatnyi MTV Music Awards mellett Golden Globe és American Music Awards is gazdagítja gyűjteményüket. Az utóbbi években pedig életműdíjat kaptak a Q Magazintól, az MTV-től, valamint a legrangosabb angol zenei díjat, az Ivor Novello dalszerzői életműdíjat is elnyerték.



A június 28-i budapesti fellépésre jegyek még kaphatók a Ticketpro országos hálózatában és a www.livenation.hu oldalon keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése